Fiołek na odchudzanie

Właściwości odchudzające fiołka trójbarwnego

Fiołek trójbarwny - pochodzenie

Zapewne niewiele osób wie, że tak popularny bratek polny oficjalnie nazywa się fiołkiem trójbarwnym, a jeszcze mniej ma świadomość tego, że jest wykorzystywany w medycynie. Fiołek jest bardzo popularny na naszych łąkach i pastwiskach, rośnie on w strefie umiarkowanej w wielu krajach Europy, Azji i Ameryce Północnej. Łodygi bratka dochodzą do 30 cm wysokości, a na ich końcach wyrastają duże, różnokolorowe kwiaty. W ich kolorystyce dominują żółcie, fliotety, często się też spotyka czarne fragmenty.

Fiołek - właściwości

W medycynie stosuje się zarówno liście jak i kwiaty fiołków, gdyż zawierają one wiele cennych składników. Przede wszystkim sporo można w nich znaleźć stosunkowo rzadkich bioflawonoidów, w tym hesperydynę, kwercetynę i rutozyd. Poza tym dość licznie występują sole mineralne, garbniki, śluz i witamina C. Niewielkie ilości olejków eterycznych to kolejny cenny składnik tej rośliny. Obecność tych substancji sprawia, że bratki mają właściwości moczopędne, wyksztuśne, oczyszczające i przeciwgorączkowe.

Fiołek - zastosowanie

Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje cenne właściwości fiołków, między innymi bardzo skuteczne są napary przygotowane z suszonych ziół. Pomagają one między innymi w suchym kaszlu i innych chorobach układu oddechowego, działając wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Często preparaty z fiołka stosuje się przy różnych problemach skórnych, na przykład wypryskach czy trądziku. Regularne stosowanie naparów znacznie poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, zapobiegając między innymi nadciśnieniu i kruchości naczyń. Bratki są także zalecane przy różnych problemach z układem moczowym, ograniczając stany zapalne.

Fiołek - właściwości odchudzające

Ta niepozorna roślina jest także cennym składnikiem wielu preparatów odchudzających. Dzięki zawartym w liściach i kwiatach substancjom znacznie pobudzają przemianę materii, przyczyniając się do lepszego metabolizmu. Równocześnie niezwykle cenne właściwości mają zawarte w fiołku śluzy, które występują w nich w dość dużej ilości. Zwiększają one mianowicie uczucie sytości, dzięki czemu ograniczają ilość spożywanych pokarmów.

  • Właściwości odchudzające fiołka trójbarwnego
  • 396